FEAL na GALP 2016

U četvrtak 24. i petak 25. studenog uspješno je održana 6. konferencija Green and Lean Production koja se ove godine bavila Lean putovanjima prema Industriji 4.0. Konferenciju su organizirali tvrtka Culmena i Lean menadžment inicijativa.

Prvi dan konferencije je organiziran kao posjet poduzeću Končar – Energetski transformatori koje je jedno od najuspješnijih poduzeća u Republici Hrvatskoj u primjeni Lean menadžmenta. Drugi dan 6. GALP konferencije održan je u Hotelu Westin. Predavanja o digitalizaciji industrije i uslužnog sektora, javne uprave i javnog sektora održalo je nekoliko predavača - predstavnici Ministarstva gospodarstva, predstavnici Ministarstva poduzetništva i obrta, Nedeljko Štefanić sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Tihomir Domazet sa Hrvatskog instituta za financije i računovodstvo, Ivica Veža sa Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje te Bojan Jerbić sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Osim uvaženih hrvatskih i stranih Lean entuzijasta, konferenciju je posjetio i Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost, kao i predstavnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Željko Pravdić. Održan je cijeli niz zanimljivih predavanja, gdje je nekoliko firmi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine svojim primjerima pokazalo s čime su se susreli u implementaciji Lean-a u svoje poslovanje.

Svi su se pohvalili odličnim rezultatima, a svoje primjere najslikovitije je predočio predstavnik tvrtke FEAL Josip Dalmatin i zaradio zaslužene ovacije. Na vrlo jednostavan ali iznimno efektan način pokazao je presjek stanja u FEAL-u s posebnim osvrtom na poteškoće kod implementacije Lean-a, uz zaključak da je Lean putovanje, a ne cilj. Lean je jednostavan, samo se trebamo promijeniti da bi ga primjenili. Težiti boljem odlika je svih nas, ali mjenjati se na bolje to je već teži proces, proces koji traje, ali sigurno donosi odlične rezultate.