Mehanička predobrada aluminijskih profila

Početkom 2016 godine unutar proizvodnog pogona FEAL-a ,Odjel Površinska zaštita, pušten je u rad novi stroj za mehaničku predobradu aluminijskih profila (emmebi 4999 FC).

Namjena ovog stroja je uklanjanje površinskih nedostataka koji se mogu pojaviti na profilu tijekom procesa proizvodnje (ekstrudiranjem ,rukovanjem, skladištenjem ili transportom).

Mehaničkom predobradom profila mogu se postići različiti efekti površine profila, a sve u ovisnosti o vrsti četki koje se koriste . Stroj je opremljen s mobilnom glavom u koju se montiraju određene četke, a raspolaže sa dvije mobilne platforme na koje se postavljaju profili koji se žele obrađivati.

-       E3 – Mehaničko poliranje – proizvodi glatku i sjajnu površinu te djelomično uklanja površinske defekte. Mehaničko poliranje se obavlja pamučnim četkama (slika 1) uz dodavanje posebne paste za poliranje.

Mehaničkom predobradom profila, poliranjem i četkanjem uklanjaju se površinski nedostatci, a anodizacijom (eloksažom) nakon mehaničke predobrade osigurava se otpornost profila prema atmosferskim utjecajima što kupcu jamči proizvod vrhunskog izgleda i kvalitete!

Slika 1. Pamučne četke za poliranje

Slika 2. Scotch brite četke za četkanje

Slika 3. Polirani i eloksirani profili(E3/EV1 obilježen kao Sample 2) uspoređeni sa klasičnom eloksažom E6/EV1

-       E4- četkanje grubom četkom , proizvodi ravnomjernu sjajnu površinu i uklanja površinske defekte.Obavlja se grubim četkama (Slika 2) uz korištenje posebne paste .

Slika 4. Profili četkani i eloksirani (E4/EV1 obilježen kao Sample 3) uspoređeni sa klasičnom eloksažom E6/EV1.