Suradnja privatnog sektora i Sveučilišta je od velikog značaja za cijelu lokalnu zajednicu

Poduzeće FEAL je ugostilo predstavnike Rektorata Mostarskog Sveučilišta na čelu s rektorom prof. dr.sc. Zoranom Tomićem, a razgovaralo se o budućim suradnjama i jačanju odnosa između akademske zajednice i privatnog sektora.

ŠIROKI BRIJEG - U prostorijama tvrtke FEAL Široki Bijeg održan je sastanak menadžmenta FEAL-a na čelu s vlasnikom Jozom Bogdanom,  i predstavnika Sveučilišta na čelu s rektorom prof. dr. sc. Zoranom Tomićem.

Predstavnici Rektorata obišli su proizvodne pogone tvrtke FEAL, gdje su imali priliku detaljnije se upoznati s načinom proizvodnje i najmodernijom raspoloživom tehnologijom za obradu aluminija u ovom dijelu Europe.  U izložbenom salonu su razmotrili cjelokupan asortiman proizvoda s kojim FEAL raspolaže.

Nakon obilaska proizvodnih pogona, održan je radni sastanak gdje su predstavnici tvrtke FEAL održali prezentaciju te obrazložili buduće planove vezane za proširenje proizvodnih kapaciteta i nastavak izvoza na brojna europska i svjetska tržišta. Na sastanku se razgovaralo o budućim planovima Sveučilišta te boljoj povezanosti i suradnji s privatnim sektorom. Predstavnici Rektorata su izložili svoje buduće planove te istaknuli želju za sve većim poticanjem suradnje poslodavaca i obrazovnih institucija kako bi se unaprijedile vještine i znanja studenata.
Prof.dr.sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta Mostar, smatra kako je suradnja između akademske zajednice i privatnog sektora posebno značajna, jer upravo Sveučilište obrazuje nove kadrove te predstavlja bitnu funkciju u gospodarstvu svake države. Intenzivnim i aktivnim zalaganjem potrebno je osigurati da suradnja bude na tržišnim osnovama za obostranu dobrobit.
„Ovakav vid suradnje jedini je ispravan put ako želimo stvarati kvalitetan i stručan kadar koji će teorijsko znanje moći provoditi u praksi“, istaknuo je rektor.
„FEAL je tvrtka koja zapošljava mladi i obrazovani kadar, što govori i činjenica kako je prosječna dob naših zaposlenika 34 godine. Potrebno je da mladi ljudi već za vrijeme svoga školovanja shvate u kojem smjeru idu njihova buduća zanimanja“, ističe Jozo Bogdan, vlasnik tvrtke FEAL.

„FEAL već ostvaruje dobru suradnju s Fakultetom strojarstva i računarstva, s kojim radimo na projektu implementacije Lean-a u pet velikih hercegovačkih poduzeća, financiranog od strane GIZ-a“, naglasio je Tonćo Barbarić, direktor tvrtke FEAL. „Potrebno je da studenti i stručnjaci rade na različitim stručnim i istraživačkim projektima. Suradnja između privatnog sektora i akademske zajednice je područje zajedničkog interesa, a to se posebno odnosi na stručne studentske prakse, posjete poslovnim jedinicama te gostujuća predavanja. Na takav način studenti mogu steći uvid i dojmove o realnom sektoru i bolje se pripremiti za tržište rada, kao i aktivni doprinos na budućem radnom mjestu“, istaknuo je direktor Barbarić.

Radni sastanak je završen zajedničkim druženjem i ručkom.