FEAL-ovi sistemi za prozore, vrata i fasade imaju EPD certifikat.

17.07.2023.

Ekološka deklaracija proizvoda (EPD)  predstavlja cjelovito izvješće pripremljeno sukladno međunarodnim standardima koji potvrđuje utjecaj proizvoda na okoliš tijekom cijelog njegovog životnog vijeka.

Vađenja sirovine, transport, prerada, pakiranje, zbrinjavanje otpadnog materijala, upotreba te njegovo konačno odlaganje su faze životnog vijeka proizvoda koje, svaka na svoj način, utječu na okoliš i životnu sredinu.

Svi proizvodi imaju brojne utjecaje na okoliš, a jedan od najpoznatijih jest njegovo utjecaj na globalno zatopljenje odnosno uzrokovanje stakleničkih plinova. Taj efekt se sve češće naziva i ugljični otisak.

Zbog svega navedenog, a da bi se dobili validni rezultati, ispitivanje je detaljno standardizirano te je u skladu sa standardom ISO 14025 i LCA (Life Cycle Assessment – Procjena životnog ciklusa). Ova znanstvena metoda izračuna karbonskog otiska, nastalog tijekom cijelokupnog životnog ciklusa proizvoda, osigurava široku međunarodnu prihvatljivost.

Brojne su prednosti EPD certifikata u građevinskom sektoru, a jedna od najvažnijih je to što ovaj certifikat pomaže projektantima i izvođačima u razumjevanju karakteristika održivih proizvoda.

Prema aktualnim zakonskim propisima proizvođači nisu zakonski obavezni ishodovati EPD certifikat, no tržište ga sve više zahtjeva u različitim granama industrije. Ovo se nadasve odnosi na građevinsku industriju jer je EPD certifikat preduvjet za ishodovanje certifikata zelene zgrade.

FEAL-ovi sistemi su sukladni međunarodnim standardima održivosti te ispunjavaju uvjete za tzv “zelene” javne nabavke (GPP – Green Public Procurement).

Environmental Product Declaration (EPD)
Izjave o zaštiti okoliša proizvoda (EPD) daju izjave o utjecaju proizvoda na okoliš, kao što je potrošnja energije i vode ili rezultirajući potencijal globalnog zatopljenja.

Pročitajte još:

Od gotovo stotinu pristiglih prijava nakon višednevnog testiranja u više krugova odabrali smo 10 ponajboljih studenata s raznih fakulteta. 

Upoznajte sve naše potkonstrukcijske FNE sisteme na jednom mjestu. Na raspolaganju su vam i naši detaljni katalozi svakog pojedinačnog sistema.

Svjesni toga da budućnost donosi nove izazove, Feal puno ulaže u moderne tehnologije i razvoj što u konačnici vodi cilju patentiranja novog procesa proizvodnje.