Karakteristike prozora o kojima treba voditi računa

Otvor je najdinamičniji dio vanjske ovojnice zgrade, koji istovremeno djeluje i kao prijemnik koji propušta sunčevu energiju u prostor te kao zaštita od vanjskih utjecaja i toplinskih gubitaka. U estetskom smislu, aluminijski prozori su tanji i elegantniji, lako se oblikuje u različite veličine i oblike te se dostupni u gotovo svim nijansama i bojama.

Ukupni gubici kroz prozore iznose 50% toplinskih gubitaka zgrade, oni su obično i desetak puta veći od onih kroz zidove stoga je jasno koliku je bitna energetska učinkovitost otvora u ukupnim energetskim potrebama zgrade.

Posebnu pozornost treba obratiti na sljedeće stavke:

  • Višeslojno ostakljenje,
  • Umjesto zraka kao izolatora prostor između stakala može biti ispunjen inertnim plinom argonom, čime se povećava učinkovitost prozora,
  • Low-e premaz koji sprječava gubitak topline,
  • Toplinski gubici se događaju kako kroz staklo tako i kroz okvir prozora,
  • Ukupni koeficijent prolaza topline Uw < 1,4 W/m2K.
Višeslojno ostakljenje na sistemu Termo 85 SK
Iz zahtjeva za smanjenje gubitaka energije, kroz vanjske zidove, prozore i vrata, FEAL je razvio cijeli niz energetski učinkovitih sistema: Termo 85, Termo 85 PA, Termo 75 DA, Inowa, Termo 150, Termo 200 DA.
Europska zakonska regulativa propisuje sve niže i niže vrijednosti i one se danas najčešće kreću u rasponu Uw = 1,4-1,8 W/m2K, a preporučuje se još i niže Uw < 1,4 W/m2K. Suvremeni objekti traže uvijete tzv. pasivne kuće gdje je taj koeficijent Uw ≤ 0,80 W/m2K. U ukupnim toplinskim gubicima prozora sudjeluju i prozorski profili koji neovisno o vrsti materijala, od kojeg se izgrađuju, moraju osigurati: dobro brtvljenje, prekinuti toplinski most u profilu, jednostavno otvaranje i nizak koeficijent prolaska topline.
Pročitajte još: