Pet hidrauličkih preša za proizvodnju aluminijskih profila

U našem modernom pogonu za prešanje profila prešanje se izvodi na pet preša snage 14 MN, 18 MN, 25 MN i 35 MN. Vrhunsku kvalitetu proizvoda jamči kako najsuvremenija oprema, tako i visoko obučeni stručni kadar koji ga opslužuje.

Prešani profil izlazi na izlazni stol gdje ga prihvaća sustav pulera, koji svojom konstrukcijom osigurava kontinuirano vođenje profila uzduž izlaznog stola i stola za hlađenje prilikom isprešavanja. Sustav za intenzivno hlađenje profila je smješten iznad i ispod izlaznog stola i uzduž transportnog stola koji je dvostruke dužine. Njegova osnovna namjena je hlađenje profila usmjerenom strujom zraka s mogućnošću reguliranja intenziteta hlađenja i postizanja optimalnog stupnja ohlađivanja za različite aluminijske slitine. Ukoliko je potreban veći intenzitet ohlađivanja aluminijskih profila, koristi se ohlađivanje vodom tzv. vodenim valom (water wave) čime se postižu znatno veće brzine ohlađivanja profila, što je naročito bitno kod prešanja tvrđih legura. Stol za hlađenje podijeljen je u nekoliko temperaturnih zona i omogućava poprečno pomicanje isprešanih profila u odnosu na osu stola pomoću sustava beskonačnih remena, čime se eliminira mogućnost mehaničkog oštećenja profila u odnosu na tradicionalni (walking beam) način pomicanja. Mehaničko ravnanje profila se postiže na zatezalici, koja je u potpunosti automatizirana i opslužuje je samo jedan djelatnik uz korištenje video nadzora.

Rezanje i slaganje profila

Nakon zatezanja profli se režu na zadanu mjeru (automatsko rezanje do dužine 13 metara) i dolaze na automatsku slagalicu profla, kojom je omogućeno slaganje profla u korpe bez učešća fizičkog rada. Na takav način se odbacuje mogućnost eventualnog oštećenja profla prilikom rukovanja. Nakon slaganja profila u korpe transportni sustav pomiče korpe do automatske slagalice, koja slaže do četiri korpe jednu na drugu te ih transportira do peći za toplinsku obradu profila.

Toplinska obrada profila

Za postizanje traženih fizikalno, mehaničkih svojstava profila, nakon isprešavanja oni idu u peć za umjetno starenje, gdje se drže na temperaturi od 180 °C u trajanju od 6 sati. Nakon toplinske obrade idu do automatske razlagalice korpa te u skladište sirovih profila.

Previous slide
Next slide

Preše snage 14, 18, 25 i 35 MN

14 MN
18 MN
25 MN
35 MN
Pročitajte još: