Zeleni aluminij – Proizvodnja aluminija uz korištenje energije dobivene iz obnovljivih izvora

24.08.2021.​

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su postali prva država na svijetu koja koristi solarnu energiju za proizvodnju aluminija čime predstavlja veliku prekretnicu na putu dekarbonizacije globalne proizvodne industrije.

Naime u solarnom parku Mohammad bin Rashid Al Maktoum instalirane snage više od 1.000 MW se odvija proces proizvodnje električne energije za topionicu aluminija tvrtke Emirates Global Aluminium (EGA), što je dovoljno za proizvodnju 40.000 tona aluminija. Dubal je dio grupacije Emirates Global Aluminium i jedan od najvećih dobavljača aluminijskih trupaca naše tvrtke.

Svjesni toga da budućnost donosi nove izazove, Feal puno ulaže u moderne tehnologije i razvoj što u konačnici vodi cilju patentiranja novog procesa proizvodnje aluminijskih profila s manje emitiranja štetnih plinova.

Tvrtka Feal trenutno ima solarne panele instalirane snage 1,4 MW te proizvedenu struju koristimo za vlastite potrebe proizvodnje. Naglašeno je da je ovaj proces izuzetno važan jer ukazuje na to koliko je zapravo korisna solarna energija kao obnovljiv resurs.

Razvoj industrije i proizvodnja metala dosad se uvijek smatrala procesom za čiju proizvodnju su potrebna fosilna goriva kako bi bili sigurni u proizvodnju električne energije vjerujući da nijedan drugi resurs ne može postići velike energetske kapacitete koji su potrebni. S obzirom na to da se upotreba obnovljivih izvora energije i samim time solarne proizvodnje povećava, može se reći da se na ovaj način otvorio put za buduću transformaciju energetskog sektora. Upravo na tom tragu razvili smo i sistem za fotonaponske elektrane FNE-2000 ključne za održivi razvoj.

Razvojem fotonaponskih elektrana i sve veća realizacija istih zahtjeva brzu, jednostavnu i prilagodljivu izvedbu potkonstrukcijskih sistema. Feal FNE rješenja omogućuju prihvat većine komercijalno dobavljivih fotonaponskih modula, a svaka konstrukcija posjeduje mogućnost prilagodbe različitim dimenzijama solarnih panela.

FNE-2000 je sistem razvijen za montažu na zemlji i različite tipove temeljne konstrukcije. Kompletno rješenje dizajnirano je za brzu, jednostavnu i čistu montažu na licu mjesta, bez dodatnih zahtjeva za obradom. 

Solarna energija će svakako postati jedan od najvažnijih izvora energije, ključna za održiv razvoj i poticanje ekonomskog rasta.

Pročitajte još:

I ove godine smo pružili potporu vodećem stručnom skupu „Dani arhitekata 3.0“

I ove godine smo pružili podršku organizatorima te bili generalni sponzor konferencije…