Zašto su aluminijske ograde toliko posebne?

Moderan izgled, otpornost, izdržljivost, elegancija te omjer cijene i kvalitete samo su neke od bitnih karakteristika aluminijskih ogradnih sistema koji su u modernoj arhitekturi postali nezamislivi. Aluminijske ograde i rukohvati predstavljaju najbolje rješenje zbog svoje jednostavne instalacije, održavanja i dugotrajnosti.

Aluminijske ograde se sastoje od aluminijskih profila i spojnih elemenata čijim kombinacijama dobivamo razne oblike i funkcijski prilagođene vrste ograda. Aluminijski konstrukcijski dijelovi mogu se kombinirati s ispunama od stakla ili drugih materijala.

Kad je riječ o održavanju aluminijskih ograda ono je vrlo jednostavno te se može promatrati s dva stajališta:

  • Estetsko održavanje
  • Funkcionalno održavanje

Kod estetskog održavanja vrijede sva navedena pravila za održavanje aluminijske bravarije. Interval održavanja ovisi o frekventnosti korištenja ograda i o tome jesu li unutarnje ili vanjske ograde.

Vanjske ograde su obično izložene direktnom atmosferskom utjecaju pa je čišćenje nešto češće. Čišćenje ograde obavlja se laganim mlazom vode te istovremenim brisanjem mekanom krpom. Za čišćenje nije dozvoljeno koristiti oštre predmete koji mogu oštetiti površinski sloj aluminijske konstrukcije.

Kod funkcionalnog održavanja potrebno je svaki mjesec provjeriti je li ograda čvrsta. Ukoliko primijetimo minimalno pomjeranje ograde, potrebno je kontaktirati stručne osobe, kako bi se sigurnost ograde popravila. Prilikom čišćenja ograda na većim visinama izbjegavati vješanje o ogradi.

Pročitajte još: