Kako pravilno odabrati staklo?

Previous slide
Next slide
Staklo je proizvod prirode. Izrađuje se od kvarcnog pijeska, kalcita, sode i staklenog loma (koji se dobiva od stare staklene ambalaže). Staklo je materijal koji se može u potpunosti reciklirati te danas predstavlja jednu od glavnih komponenata fasada nove generacije. Kroz samu povijest se mijenjao oblik, debljina ali i sami način obrade stakla. S jedne strane ga odlikuje velika tvrdoća odnosno jako dobro podnosi djelovanje fizičkih sila te je ujedno otporno i na savijanje i lomljenje.

Staklo se na objektu određuje projektom na osnovu estetskih zahtjeva i izračunate termičke bilance zgrade u skladu s građevinskim propisima i zahtjevom investitora. Estetski kriterij se određuje bojom, dok se ostali zahtjevi postižu ispunjavanjem mehaničkih kriterija kao što su veličina stakla, debljina, način pričvršćivanja.
Pojačana toplinska zaštita postiže se primjenom IZO stakla kojima su tehnički poboljšanja svojstva djelovanja na prijenos i zračenje toplinskog protoka.
Punjenje međuprostora između stakala plinom ili mješavinom plinova je široko raširen postupak za poboljšanje toplinskih i akustičkih svojstava IZO stakla. Primjenu prije svega nalazi plin argon za smanjenje prolaza topline. Plin SF6 (sumpor-heksafluorid) primjenjivan je do kraja 2004. godine za poboljšanje zvučne izolacije. Nakon toga počelo se s primjenom plina kriptona za poboljšanje toplinske i zvučne izolacije. To je značajnije podiglo cijenu stakla, a problem je povezan i s ograničenom količinom plina kriptona.

Parametri koji određuju staklo:

U – koeficijent transmisijskog prolaska topline

Parametar koji pokazuje prolaz toplinske energije iz toplijeg u hladniji prostor kroz određenu prepreku.
Pokazuje količinu topline koja se prenosi kroz staklo iz toplijeg u hladniji prostor izraženo u Wattima za svaki m2 staklene površine i za svaki K razlike temperature između dva prostora.

g – stupanj propuštanja ukupne energije sunčeva zračenja

Parametar pokazuje zbroj sunčeve energije koja je kroz staklo prošla neposredno i one koja je kroz staklo prošla posredno tj. zračenjem apsorbirane energije iz samog stakla u prostor iza stakla.

Tv – Transmisija svjetlosti (LT)

Parametar pokazuje količinu svjetlosti u % koja prolazi kroz staklo. Pokazuje koliko posto svjetlosti od 448 W/m2 prolazi kroz određeno staklo.

Pročitajte još: